Toerist in sloppenwijken van Mumbai

Heeft u de film Slumdog Millionnaire gezien? Dan herinnert u zich vast nog wel de uitgestrekte sloppenwijk waar de twee hoofdrolspelers opgroeien. Die sloppenwijk bestaat echt en heet Dharavi. Er wonen meer dan 1 miljoen mensen op een oppervlakte van minder dan 2 vierkante kilometer. Sinds kort is de wijk ook een toeristische attractie geworden. Voor minder dan 10 euro neemt een gids je mee door de straatjes en gangetjes van Dharavi, een stad in de stad.
Maar Dharavi is geen alleenstaand geval. In heel Mumbai zijn er meer dan 2.000 krottenwijken, maar liefst de helft van de 14 miljoen inwoners leeft in een krot, of erger nog, gewoon op straat. Een sloppenwijk naast een 5-sterrenhotel, dat is Mumbai.

Heeft de arme bevolking dan niet mee geprofiteerd van de fabuleuze groei in India? De afgelopen jaren groeide de economie met maar liefst 10 tot 12 procent. De prijs van vastgoed heeft nooit geziene hoogtes bereikt. Mumbai is nu de stad met de hoogste kantoor- en woningprijzen ter wereld.
Zuster Jeanne De Vos, die al meer dan 20 jaar in de sloppenwijken van Mumbai werkt, ziet het met lede ogen aan. "De rijken in Mumbai worden rijker, de armen worden armer", zegt ze. "Mensen op het arme en onderontwikkelde platteland worden gelokt door het beeld dat ze via de televisie van Mumbai krijgen: het is de stad van de verbeelding, de stad van de Bollywood-films, de stad waar iedereen miljonair kan worden."

"Maar eens ze hier zijn aangekomen, merken de mensen dat ze zelfs geen krot kunnen betalen en komen ze vaak op straat terecht. Niet alleen woningprijzen maar ook voedingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden: de prijs van rijst, de prijs van een ui, het wordt langzamerhand onbetaalbaar. De arme bevolking raakt steeds meer achterop. En tijdens de verkiezingscampagne is het lot van de sloppenbevolking nauwelijks een thema."

"Slumtours" als een manier om iets te doen

Een organisatie die op haar manier het lot van de sloppenbewoners probeert te verbeteren, is Reality Tours and Travels. In groepjes van 6 neemt een gids toeristen mee door de sloppenwijk.
De gidsen van de organisatie groeiden zelf op in een sloppenwijk en weten dus waarover ze spreken. Ze stellen de bewoners voor als hardwerkende mensen die leven van de recyclage van afval die door de rest van de bevolking wordt weggegooid. Het grootste deel van de opbrengst van de "slumtours" gaat via ngo’s terug naar de sloppenbewoners.

Na afloop van de rondleiding stap ik met 3 andere Australische en Braziliaanse "slumtoeristen" in een taxi. Terug naar het "andere" Mumbai, de rijke helft. Voorlopig leven de twee nog verbazingwekkend vreedzaam en harmonieus samen. Voorlopig.

Veerle De Vos

Meest gelezen