Koning aanvaardt ontslag regering-Leterme

Het doek is opnieuw gevallen over de federale regering-Leterme. Koning Albert heeft vanavond het ontslag van de regering aanvaard. Hij heeft de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken.

Rond 18.30 uur vanavond is premier Yves Leterme (CD&V) weggereden bij het kasteel van Laken. Vlak daarna kwam er een mededeling van het paleis dat Albert het ontslag van Leterme II aanvaardt.

Blijkbaar was er geen andere uitweg meer en is het vertrouwen tussen de partijen helemaal zoek. En dat betekent waarschijnlijk dat we binnenkort nieuwe verkiezingen krijgen, tenzij de koning nog nieuwe initiatieven neemt.

Het zou kunnen dat de premier of iemand anders een opdracht krijgt om een noodregering op de been te brengen. Er bestaat namelijk het probleem van rechtsongeldige verkiezingen. Volgens het Grondwettelijk Hof moest er in Vlaams-Brabant eerst een regeling worden getroffen voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, maar dat is dus niet gebeurd. Als er toch verkiezingen komen, moeten die plaatsvinden binnen de 40 dagen na de ontbinding van het parlement.

Koning ontheft Reynders van zijn opdracht als bemiddelaar

Zaterdagochtend werd Didier Reynders (MR) aangesteld als koninklijk bemiddelaar. Dat was op vraag van CD&V. Voor die partij was het de enige manier om het FDF, de kartelpartner van de MR, te laten bijdraaien. Reynders moest garanties geven dat iedere partij bereid was met een strakke timing te werken Ă©n te werken op basis van de voorstellen van Jean-Luc Dehaene (CD&V). Maar dat is dus niet gelukt.

Eerder vanavond had koning Albert bemiddelaar Reynders (foto) al van zijn opdracht ontheven. Reynders had daar zelf op aangedrongen. De MR-voorzitter was er niet in geslaagd om de onderhandelingen over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde weer op gang te krijgen. Hij heeft immers niet kunnen voldoen aan de voorwaarden van de Vlamingen.

Vanmorgen had FDF-voorzitter Olivier Maingain heel duidelijk gezegd dat hij niet wou ingaan op die voorwaarden en vanavond heeft koninklijk bemiddelaar Reynders dan zelf gevraagd om te worden ontheven van zijn taken.

Waarschijnlijk heeft Didier Reynders zelf zijn rekening gemaakt en heeft hij beslist om met zijn kartel met het FDF door te gaan. Hij wil immers de 100.000 stemmen in de Brusselse rand niet kwijtspelen en heeft dus gekozen voor Maingain. Reynders wou de bal zo vlug mogelijk uit het kamp van het bemiddelaarschap. Daarom zei hij vanmorgen ook dat alles klaar was om opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan.

Meest gelezen