Verzoening centraal in Franstalige campagne

Verzoening en eenheid in het land. Er was de voorbije weken weinig van te merken in de Wetstraat, maar in de Franstalige verkiezingscampagne zal het een belangrijk thema zijn. Joƫlle Milquet van het CDH gaf vanochtend het startschot in de kranten.

"L'union fait la force!", is de titel van een partijpolitieke boodschap van het CDH in onder meer La DerniĆØre Heure (foto). Eendracht maakt macht, het was al de wapenspreuk van BelgiĆ« en is nu dus ook een verkiezingsslogan beneden de taalgrens. Al wil Milquet het zo niet noemen en spreekt ze zelf van een "oproep tot een federaal project".

In de eerste zin van de politieke tribune haalt Milquet nog eens uit naar Open VLD. "Helaas maken we nu een extreem zware politieke en institutionele crisis mee, als gevolg van een onverantwoordelijke keuze van een partij", opent Milquet.

"Daarom moeten we meer dan ooit "non" zeggen tegen de extremisten en zij die Belgiƫ willen splitsen", luidt het vastberaden. Maar evenzeer moeten we meer dan ooit "oui" zeggen tegen zij die nog, zoals wij, willen samenleven, voegt ze eraan toe. Milquet roept de andere partijen op een nieuw "Pact van Respect en Solidariteit tussen de Belgen" te sluiten, om zo nog een toekomst aan ons land te geven.

Bij de PS is eenzelfde geluid te horen. Ook vicepremier Laurette Onkelinx wil tijdens en na de campagne meer eenheid tussen noord en zuid in ons land. "Ik wil gewoon geen avontuur voor ons land, dat is slecht voor de sociaal-economische politiek", zegt Onkelinx. "Het is slecht voor de mensen op het terrein, in onze steden. En dus hoop ik dat we een keuze maken zonder separatisten of nationalisten."

"Sociaal-economische noodregering"

Op een persconferentie pleitte CDH-voorzitster JoĆ«lle Milquet vandaag ook voor de snelle installatie van een sociaal-economische noodregering na de verkiezingen.Ā 

Het communautaire overleg zou dan in een aparte werkgroep moeten gebeuren. Milquet benadrukte echter dat ze ook bereid is om tijdens de regeringsformatie over een staatshervorming te praten.

Meest gelezen