Onderhandelingen opgeschort tot dinsdag

De onderhandelaars van de 7 partijen die een akkoord over de staatshervorming zoeken, zijn zonder akkoord uiteengegaan. Preformateur Di Rupo ziet de partijen dinsdag apart. De N-VA wil de geldstromen tussen de federale staat en de deelstaten aanpassen.

De onderhandelingen vonden plaats op het kabinet van vicepremier Joƫlle Milquet (CDH). Het geplande bezoek van preformateur Elio Di Rupo (PS, foto) aan de koning werd dus uitgesteld tot er een akkoord is. Voor verschillende partijen is er nog enkele dagen ruimte om de preformatie verder te zetten en een akkoord te zoeken over de staatshervorming. Net zoals zondagnacht gingen de onderhandelaars van Groen!, Ecolo, CDH, N-VA, PS, CD&V en SP.A maandagavond zonder akkoord uiteen, maar was er ook geen reden om de gesprekken af te blazen.

De vergadering werd stopgezet omdat Bart De Wever onwel was geworden. Maar er was ook een nieuwe ontwikkeling in de onderhandelingen, die nu al weken aanslepen. De N-VA is bereid om wat er nu op tafel ligt van nieuwe bevoegdheden (de "perimeter", red.) te aanvaarden, op voorwaarde dat die ook worden verdiept.

Verdieping betekent voor De Wever en zijn partij de nodige hefbomen in handen krijgen om een eigen -Vlaams- beleid te kunnen voeren. De Franstaligen hadden in het weekend al laten verstaan dat ze niet nog meer bevoegdheden willen overhevelen aan de deelstaten.

Wie betaalt wat?

De N-VA besloot, met de steun van de andere Vlaamse partijen, om de financieringswet op tafel te leggen. Die wet regelt de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten en is doorheen de jaren een onoverzichtelijk kluwen geworden. De Wever wil dat de wet aangepast wordt aan de nieuwe structuren van Belgiƫ.

Nu bijvoorbeeld is de Vlaamse overheid bevoegd voor de pensioenen van de ambtenaren op het Vlaamse niveau, maar worden ze nog steeds federaal betaald. Elke deelstaat moet financieel verantwoordelijk worden voor het beleid waarvoor het verantwoordelijk is, zo luidt de redenering.

Bovendien wijzen specialisten er al langer op dat op lange termijn de federale overheid niet meer in staat zal zijn alles te betalen. Maar de kwestie ligt gevoelig bij de Franstaligen. Zij vrezen zonder inkomsten te vallen en denken ook dat de solidariteit zo in gevaar komt. De tegenstellingen bleken gisteren te diep, dus besloot men dinsdag verder te praten. Di Rupo zou weer met elke partij afzonderlijk praten voor het nodige masseerwerk.

Brussel blijft knelpunt

Brussel zou nog steeds het grootste knelpunt zijn. Het is in elk geval opvallend dat Charles PicquƩ (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maandagavond mee bij de gesprekken werd uitgenodigd. Slaagt preformateur Elio Di Rupo er de komende dagen in om een ultiem akkoord over het communautaire luik te sluiten, dan kan de eigenlijke regeringsvorming beginnen.

Meest gelezen