Dode Zee-rollen binnenkort op internet

De archeologische dienst van Israël en internetbedrijf Google gaan samenwerken om alle fragmenten van de Dode Zee-rollen in te scannen en online te publiceren.

De Israëlische dienst voor Archeologie heeft het grootse deel van de tweeduizend jaar oude Dode Zee-rollen verzameld. Die liggen nu opgeborgen in speciaal beveiligde ondergrondse zalen in het Israel Museum in Jeruzalem.

Israël heeft nu een akkoord gesloten met het Amerikaanse internetbedrijf Google om de 30.000 fragmenten op papyrus of perkament in te scannen in een hoge resolutie. Die zullen daarna gepubliceerd worden op het internet.

Volgens de initiatiefnemers zullen de teksten in originele versie, maar ook in vertaling in het Engels en mogelijk andere talen worden aangeboden. De kwaliteit zou even goed of beter zijn dan de originele exemplaren.

Als het project een feit wordt, komt er een einde aan de heisa rond de oude geschriften. Veel onderzoekers klagen al jaren over de moeilijke toegang, terwijl het Israel Museum stelt dat veelvuldig onderzoek de documenten zou beschadigen.

Bibliotheek in een grot

De eerste rollen werden in 1947 ontdekt door enkele bedoeïenen in grotten in Qumran nabij de Dode Zee. De volgende jaren werden er nog meer stenen potten met geschriften uit de 3e eeuw voor tot de eerste eeuw na Christus ontdekt.

De rollen bevatten Hebreeuwse, Aramese en Griekse teksten uit de Joodse Bijbel en tot dan toe onbekende geschriften zoals de boeken van Enoch en Sirach en andere aprocriefe werken, veelal religieus van aard. Ze geven een beeld van de verscheidenheid van  stromingen binnen het jodendom in de woelige periode voor en na Christus en bevatten soms christelijke trekjes.

Volgens de meeste onderzoekers zouden de teksten  het werk zijn van de religieuze sekte van de Essenen, die zich in de woestijn uit de wereld terugtrokken. De teksten bevatten gnostische en dualistische invloeden over de strijd tussen goed en kwaad.  De rollen zouden verborgen zijn tijdens de opstand tegen de Romeinen tussen 66 en 70 na Christus.

Meest gelezen