Het leger controleert de straten in Bahrein

Enkele uren nadat de politie het Parelplein in Manama met geweld heeft ontruimd, patrouilleert het leger van de Golfstaat Bahrein in de straten van de hoofdstad. Bij die ontruimingsoperatie zijn vier doden gevallen. Tientallen gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Het leger heeft meegedeeld dat het alle belangrijke knooppunten in Manama nu onder controle heeft. De hoofdstad is nu volledig afgesloten: op verschillende plaatsen zijn militaire controleposten opgericht een staan tanks en pantservoertuigen.

Volgens de sjiitische oppositie blijven nog 60 mensen vermist na de gewelddadige ontruimingsoperatie. Uit protest tegen de gebeurtenissen van afgelopen nacht hebben 18 parlementsleden van de sjiitische oppositiepartij ontslag genomen uit de volksvergadering.

Politie Bahrein smoort protest in de kiem

Gisteren leek de protestbeweging in Bahrein een versnelling hoger te schakelen. Duizenden betogers hadden het Parelplein bezet, een centraal plein in Manama. "Ze zijn goed georganiseerd en willen van het plein een nieuwe versie van het Egyptische Tahrirplein maken", zei een correspondent van de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Vannacht kampeerden duizenden mensen nog op het plein, onder hen veel families met kinderen.

De sfeer was vreedzaam toen honderden politieagenten plots langs alle kanten het plein bestormden. Met knuppels, traangas en rubberkogels verdreven ze de mensen van het plein. In de verwarring raakten heel wat kinderen gescheiden van hun ouders. Volgens een lid van de oppositie gebeurde dat totaal onverwacht.

Journalist afgeranseld

Bij de gewelddadige ontruiming van het Parelplein heeft ook een Amerikaanse journalist in de klappen gedeeld. ABC-journalist Miguel Marquez was bezig met een telefonisch live-verslag toen hij werd afgeranseld. "Nee! Nee! Nee! Ik ben journalist! Ik ga al, ik ga al! Ik word geslagen!", is te horen. Achteraf zei Marquez dat hij afgetuigd is door "tuig".

Net als bij de revolutie in Egypte lijken de autoriteiten in Bahrein niet erg opgezet met de aanwezigheid van buitenlandse journalisten die verslag uitbrengen van de ongeregeldheden in hun land.

Het valt overigens op dat de internationale reacties op de gebeurtenissen in Bahrein erg voorzichtig zijn. De Europese Unie betreurt in een mededeling het geweld tegen de betogers en roept het land op om vreedzame samenkomsten toe te laten. VN-secreataris-generaal Ban Ki-moon  vindt het geweld  "verontrustend".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton roept de overheid van Bahrein op tot terughoudendheid en vraagt dat er politieke en economische hervormingen komen. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, roept alle partijen in Bahrein op zich te onthouden van alle geweld. Bahrein is de thuishaven van de Amerikaanse 5e vloot en is bijgevolg van vitaal belang voor de belangen van Washington in de Perzische Golf.

Meest gelezen