10.000 mensen nemen "wisselbeker" in ontvangst

In Gent hebben 10.000 mensen het wereldrecord regeringsvormen "gevierd" tijdens een groot volksfeest. Om middernacht overhandigde een zogenoemde delegatie uit Irak" ons land de "wisselbeker regeringsvormen".

Het feest in Gent begon donderdagmiddag al, waar tientallen mensen voor een "koude" protestactie kozen. Om 15 uur gingen namelijk tientallen mensen uit de kleren om aan te tonen dat politici al al die tijd in hun blootje staan en er nog geen oplossing is. Een van die mensen is de Gentse actrice Marijke Pinoy, die ook deelnam aan de protestactie in de KVS in Brussel.

"Heren en dames politici, stop ermee alleen maar te wijzen op wat ons scheidt. Stop ermee almaar meer barrières tussen mensen te plaatsen", klonk het.

De actievoerders wilden 249 naakte mensen zien op de 249e dag van de regeringsonderhandelingen. Uiteindelijk stripten enkele tientallen studenten tot op hun ondergoed, aangemoedigd door een halfnaakte Pinoy en zanger Luc De Vos. De studenten tooiden zich met de Belgische vlag en dronken jenever om warm te blijven.

Volksfeest

Donderdagavond zijn dan zo'n 10.000 mensen opgedaagd voor een groot volksfeest op de Vlasmarkt en bij Sint-Jacobs, zowat het centrum van de Gentse Feesten. Door de grote massa moest de politie de toegang tot de pleinen bij Sint-Jacobs en de Vlasmarkt beperken.

Het hoogtepunt viel op middernacht, toen de "wisselbeker Regeringsvormen" overhandigd werd door een delegatie uit Irak, de vorige recordhouder. Na middernacht zijn de regeringsonderhandelingen immers hun 250e dag ingegaan en dat is langer dan in Irak. Er waren ook optredens en ludieke acties.

De organisatoren, die heel tevreden waren met de grote opkomst, benadrukten dat het om een ludieke actie ging, die de politici oproept te blijven samenwerken, maar losstond van elke politieke of filosofische overtuiging.

Alles gebeurde onder het toeziend oog van de wereldpers, want naast zowat alle Nederlandse omroepen waren onder meer ook het Duitse ZDF, het Franse TF1, de BBC en CNN in Gent neergestreken.

Meest gelezen