Verliest Khaddafi ook het westen van Libië?

Hoe groot is de macht die kolonel Moe'ammar al-Khaddafi nog heeft in zijn land? Een vraag waarover momenteel nog niet veel duidelijkheid bestaat, maar zijn macht lijkt af te brokkelen. Na het oosten zou ook het westen onder controle van de opstandelingen komen. Intussen loopt de balans van het aantal doden snel op.

De toestand in het westen van Libië blijft moeilijk in te schatten, maar volgens de laatste berichten zou ook daar de situatie kantelen. In Zawiya, 50 km ten westen van Tripoli, werd volgens onbevestigde berichten de vroegere Libische vlag opgevoerd, van voor de Khaddafi-periode.

In verschillende steden tussen de Tunesische grens en Tripoli zouden de protesten in hevigheid toenemen. De chaos in het gebied is naar verluidt totaal. Maar omdat er geen journalisten in het gebied zijn, is het moeilijk om een precies beeld te krijgen. Een Tunesiër die Libië kon ontvluchten zei dat er geen wetten meer bestaan en voegde eraan toe "dat God de mensen moge helpen."

"De verwoesting is enorm"

In het oosten van het land raken intussen wel de eerste journalisten binnen. De journalist Hans Jaap Melissen van de Nederlandse wereldomroep is een van de eerste buitenlandse journalisten die momenteel al in Libië is. Hij is tot in de oostelijke havenstad Benghazi geraakt, waar de protesten enkele dagen geleden zijn losgebarsten.

"Het is hier heel stil, de rolluiken zijn naar beneden en er heerst een gespannen sfeer", vertelt Melissen. "De mensen komen naar me toe om te vertellen hoeveel doden er al gevallen zijn. Ze zijn blij dat ze buitenlandse journalisten zien. Het is er hier erg aan toe gegaan, dat kan je goed zien in de stad. Ik ben langs een gebouw gereden, half geplunderd, half in brand gestoken. De verwoesting hier is enorm."

Ook andere buitenlandse journalisten en camerateams zijn intussen het land binnengeraakt. Onder meer een ploeg van France 2 kon de grens tussen Egypte en Libië oversteken en stelde vast dat er geen grensbewaking meer was. De macht in de oostelijke provincie Cyrenaica is niet meer in handen van het regime van al-Khaddafi. De burgerbevolking feest er, het beruchte Groene Boekje van al-Khaddafi wordt verbrand, er wordt met een nieuwe vlag gezwaaid (kleine foto). Het leger heeft er de kant van de tegenstanders gekozen, zo stellen de camerateams ook vast.

In Tripoli blijft de situatie intussen erg gespannen. Khaddafi en zijn getrouwen lijken er de controle te behouden. De mensen durven uit schrik niet meer op straat te komen, zo bevestigde een man via skype met wie Terzake contact kon krijgen. Het regime betaalt mensen om op straat te komen om Khaddafi te steunen. Ook via sms zou het regime een campagne voeren.

"Piloot weigert Benghazi te bombarderen"

Dat de steun voor al-Khaddafi afbrokkelt, mag ook blijken uit het feit dat een piloot van een jachtvliegtuig orders heeft geweigerd om Benghazi te bombarderen.

Hij liet zijn toestel neerstorten in een open vlakte bij de stad Ajdabiya, zo'n 160 km ten zuidwesten van Benghazi, meldt de krant Quryna, die een militaire bron aanhaalt. De piloot zelf en de copiloot konden ontkomen met hun schietstoel. 

Balans in Libië loopt snel op

De protesten tegen kolonel Khaddafi in Libië hebben tot nu 640 doden geëist. Dat meldt de internationale mensenrechtenorganisatie FIDH. Daar zouden 275 doden in Tripoli en 230 in Benghazi bij zijn.

Die balans weegt twee keer zwaarder dan de officiële balans die een zoon van Khaddafi eerder vrijgaf. Bij de doden waren volgens hem 242 burgers en 58 militairen. De meeste slachtoffers zouden zijn gevallen in de oostelijke stad Benghazi, waar de protestbeweging ontstond.

De Arabische tv-zender Al Arabiya maakt intussen gewag van 10.000 doden. Het cijfer werd naar verluidt genoemd door Sayed al-Shanoeka tijdens een interview met de zender. Shanoeka, een lid van het Internationaal Strafhof, heeft het tegelijk over 50.000 gewonden.

Meest gelezen