Druk op EU om sancties te nemen tegen Khaddafi

Binnen Europa gaan steeds meer stemmen op om sancties af te kondigen tegen Libië. De Franse president Nicolas Sarkozy dringt aan op een reisverbod voor Libische politici en wil dat de verantwoordelijken voor het geweld vervolgd worden. EU-president Herman Van Rompuy sprak zijn afschuw uit over het geweld en benadrukte dat dat niet "ongestraft kan blijven".

Na de omstreden toespraak van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi gisteren, weerklinken de kritieken steeds luider. In die toespraak noemde Khaddafi de manifestanten "ratten" en riep hij zijn aanhangers, de politie en het leger op om "huis per huis uit te zuiveren".

"Khaddafi moet begrijpen dat hij zijn volk niet kan blijven bedreigen", stellen de Europese Commissie en Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Zij vragen dat het geweld onmiddellijk wordt gestaakt en dat de Libische leiders en andere partijen in het land een dialoog opstarten. 

De Luxemburgse minister van Binnenlandse Zaken Jean Asselborn gebruikt voor de praktijken in Libië het woord "genocide". Volgens hem zal de EU snel een visumverbod instellen en de tegoeden bevriezen van de clan van Khaddafi. Vanmiddag buigen de 27 EU-lidstaten zich over de sancties die getroffen kunnen worden tegen Tripoli.

De Britse premier David Cameron wil een resolutie van de Verenigde Naties. Op vraag van de Europese Unie houdt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waar Libië zelf ook in zit, vrijdag een bijzondere vergadering over de situatie in Libië.

Betogers in Brussel vragen interventie van de NAVO

Voor de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel hebben vandaag tientallen Belgen van Noord-Afrikaanse afkomst geprotesteerd. Ze eisen een interventie van de NAVO in Libië, een land dat op de rand van een burgeroorlog staat. "Europa doet niets, de wereld doet niets en het Libische volk gaat ten onder", riepen de betogers.

"De internationale gemeenschap laat Libië al veertig jaar in de steek voor economische motieven", zegt Fadi Benaddi, de organisator van de manifestatie. "Zolang de prijs van de olie op een aanvaardbaar niveau bleef, mocht Khaddafi zijn zin doen."

Meest gelezen