Egyptenaren houden de druk hoog

Twee weken na het vertrek van president Moebarak zijn weer tienduizenden Egyptenaren op het Tahrirplein samengekomen. Ze vieren dat het protest een maand geleden begon en blijven hervormingen eisen. Ook in andere landen houdt het protest aan.

De duizenden betogers op het Tahrirplein en in andere Egyptische steden negeerden de oproep van het leger, dat momenteel de leiding in handen heeft, om te stoppen met het protest. De legertop stelde dat dergelijke massabijeenkomsten de stabiliteit van het land en het hervormingsproces schaden.

De opposanten roepen de bevolking op om elke vrijdag op straat te komen tot hun verzoeken worden ingewilligd. Ze willen dat de huidige eerste minister Ahmed Shafik opstapt, een voormalig generaal bij de luchtmacht met nauwe banden met de elite. De politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten en ze eisen ook de opheffing van de noodtoestand.

"Het volk moet het leger dwingen om veranderingen door te voeren", zegt een betoger. "Als we het aan het leger overlaten, dan zullen we weer een dictatuur krijgen."

Het leger benoemde de voorbije week, als deel van de beloofde hervormingen, tien nieuwe ministers, van wie ook onafhankelijken en leden van kleinere partijen. Intussen zijn ook een aantal oud-ministers, ambtenaren en zakenmensen opgepakt op verdenking van corruptie. Maar de Egyptenaren vinden dat het leger te traag handelt en niet aan al hun eisen tegemoetkomt.

Blijvend protest in andere Arabische landen

Ook in andere Arabische landen zijn na het vrijdaggebed mensen op straat gekomen om te protesteren. In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, verzamelden tienduizenden betogers die het ontslag eisen van president Ali Abdullah Saleh. Het was een van de grootste bijeenkomsten van de afgelopen weken. De veiligheidsdiensten probeerden de mensen zonder succes van het plein te houden.

In de Tunesische hoofdstad Tunis eisen de betogers het vertrek van de overgangsregering van Mohammed Ghannouchi. Ook in Jordanië waren er grote protestacties met duizenden deelnemers.

Meest gelezen