Gespannen rust in Libische hoofdstad

In de Libische hoofdstad Tripoli heerst er een gespannen rust, na het geweld van de afgelopen dagen. De mensen durven zich niet op straat te vertonen. De stroom van vluchtelingen uit Libië blijft intussen voortduren.
Foto's van slachtoffers van het geweld in Benghazi

Na de gevechten van gisteren en vannacht lag Tripoli er vandaag rustiger bij. Winkels en banken zijn in de hoofdstad nog altijd dicht, net zoals de scholen.

De overheid kondigde aan dat die zouden heropenen, maar dat is nog niet het geval. "Zelfs indien de scholen open zijn, iedereen is bang om zijn kinderen naar daar te sturen.

Veel belangrijke steden in Libië zijn in handen van de opstandelingen, maar in Tripoli, de belangrijkste machtsbasis van Khaddafi, voerde de Libische leider de afgelopen dagen een waar schrikbewind.

Wapens

Khaddafi, al 42 jaar aan het roer in het Noord-Afrikaanse land, verscheen gisteren onverwacht op een bijeenkomst van zijn aanhangers. Hij beloofde zijn aanhangers de overwinning en zei ook dat hij hen wapens wil geven.

Dat doet de vrees toenemen voor meer geweld in Libië. Gisteren was het een bijzonder woelige dag in Tripoli, al blijft het erg moeilijk om aan precieze informatie te geraken. Na het vrijdaggebed waren weer heel wat mensen op straat gekomen. Dat zou in de vooravond uit de hand gelopen zijn.

Milities schoten met scherp op de betogers en daarbij zijn naar verluidt tientallen mensen omgekomen. Volgens de Verenigde Naties zijn bij de protesten van de afgelopen tien dagen al meer dan 1.000 mensen vermoord. Volgens Libische diplomaten die zich van het regime van Khaddafi hebben gedistantieerd, gaat het om duizenden doden op enkele dagen tijd.

Gisteren laat op de avond heeft ook Saif al-Islam al-Khaddafi (foto klein), de zoon van de Grote Gids, een persconferentie gehouden. Daar mochten buitenlandse journalisten wel bij zijn, maar ze werden onder politiebegeleiding naar de plaats van de persconferentie gebracht. "Vandaag is alles kalm in Tripoli, alles is veilig", zei Khaddafi's zoon. "Er zijn geen slachtoffers en er waren geen aanvallen. Iedereen is gelukkig."

Khaddafi's zoon zei wel dat er luchtaanvallen waren op munitiedepots, "om te verhinderen dat de wapens in de handen van de opstandelingen vallen".

Vluchtelingenstromen

Meer en meer buitenlanders verlaten Libië. Op het Griekse eiland Kreta is een ferryboot aangekomen die gecharterd was door China. Het schip had een kleine 3.000 mensen aan boord, vooral Chinezen.

Ze zijn geëvacueerd uit de stad Benghazi. Op Malta is vanmorgen een Brits fregat aangekomen met 200 mensen aan boord, ook uit Benghazi. Gisteravond was daar al een ferry aangekomen, gecharterd was door de Verenigde Staten. Dat schip bracht 300 mensen terug uit Libië. Vandaag is daar nog een boot met 2.200 Chinezen aan boord bijgekomen.

In totaal zijn in de afgelopen dagen al 16.000 Chinezen, 15.000 Turken en 1.400 Italianen uit Libië geëvacueerd. Ook de buurlanden van Libië krijgen een grote stroom aan vluchtelingen te verwerken. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zijn er al 22.000 mensen de grens met Tunesië overgestoken en 15.000 die met Egypte.

Meest gelezen