Nu ook twee doden bij protest in Oman

In de golfstaat Oman is er opnieuw betoogd voor politieke hervormingen. Bij zware rellen tussen demonstranten en de politie zouden 2 doden zijn gevallen. In Jemen hebben enkele belangrijke stamhoofden zich intussen afgekeerd tegen president Saleh.

Na Jemen en Bahrein lijkt nu ook de golfstaat Oman in de greep van het gewelddadig volksprotest te zijn. In Sohar, 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Masqat, probeerden zo'n 250 manifestanten een politiepost aan te vallen. De politie vuurde traangas op de menigte af.

Kort daarop werd ook op de manifestanten geschoten. Daarbij zouden volgens een bron bij de veiligheidsdiensten 2 mensen om het leven gekomen zijn. 5 anderen raakten gewond. De manifestanten waren werklozen die om banen vroegen. Na het incident aan de politiepost trokken ze naar de zogenoemde "rotonde van de hervorming", waar de politie hen opnieuw probeerde uiteen te drijven.

Het ging om de eerste gewelddadige betoging in Oman, waar de voorbije weken wel al vreedzame optochten met sociale eisen plaatsvonden. Gisteren kondigde de sultan van Oman,  Qaboos bin Said (grote foto), aan dat de studiebeurzen zullen stijgen en gaf hij de opdracht een consumentenorganisatie op te richten. Hij wil ook coöperatieven oprichten die goedkoop voedsel aanbieden.

Jemenitische stamhoofden keren zich af van Saleh

In Jemen hebben gisteren twee belangrijke stamhoofden zich afgekeerd van president Ali Abdullah Saleh (foto). Ze deden dat tijdens een massabetoging in Amran, in de buurt van de hoofdstad Sanaa.

Tienduizenden stamleden kwamen zaterdag samen in Amran. Op de bijeenkomst distantieerden de leiders van de twee grootste stammen, de Hached en de Baqil, zich openlijk van president Saleh. Op die manier komt Saleh, die al meer dan 30 jaar aan de macht is, nog meer onder druk te staan.

De leider van de Hached, sjeik Hussein ben Abdallah al-Ahmar, kondigde op de bijeenkomst zijn ontslag uit het Algemene Volkscongres van Saleh aan en verzette zich tegen de onderdrukking van vreedzame manifestaties in Sanaa, Taez en Aden. De Hached-stam wordt als de belangrijkste stam in Jemen beschouwd.

Vandaag kondigden de oppositiepartijen dan weer aan dat ze zich achter het protest van de Jemenitische jongeren scharen. Tot nog toe hadden ze de kat uit de boom gekeken. President Saleh zelf laat het protest nog steeds niet aan zijn hart komen en benadrukte nog eens dat hij het "republikeinse regime" zou blijven verdedigen, "tot mijn laatste druppel bloed".

Meest gelezen