"Militaire interventie Libië niet uitgesloten"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt dat de Libische leider Khaddafi meteen moet opstappen. Ze zei dat in haar toespraak voor de Mensenrechtenraad van de VN in Genève. Clinton suggereerde ook dat een militaire actie niet uitgesloten is.

"De Verenigde Staten" kiezen de kant van de democratische protestbewegingen", zei Clinton,  al is ze niet blind voor de valstrikken en gevaren. Khaddafi heeft alle krediet verspeeld en moet onmiddellijk de macht afstaan. Als de bloedige repressie voort duurt, sluiten we niets uit, zei Clinton.

Vanackere

Eerder vandaag had ontslagnemend minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere (CD&V) in Genève ook al gezegd dat een internationale militaire interventie in Libië niet uitgesloten is, "maar vanzelfsprekend is dat niet."

Steven Vanackere zei voorafgaand aan die speech in "De ochtend" op Radio 1 dat er nagedacht moet worden over alle opties inzake de Libische crisis. "We gaan kijken hoe het regime zich gedraagt in de loop van de komende uren. Als zij verstrakken en nog doorgaan met de repressie, dan acht ik het inderdaad mogelijk dat de internationale gemeenschap kiest om een militaire interventie te doen."

De minister beseft wel dat zoiets in de praktijk moeilijk is. "Je moet immers goed bedenken dat dit een heel concreet engagement van concrete landen impliceert en je moet dan de vraag stellen wie is er bereid om daarvoor troepen te leveren."

Vanackere benadrukt voorts dat een sterk VN-mandaat noodzakelijk is, terwijl een aantal leden van de Veiligheidsraad juist erg weigerachtig staan tegenover elk militair ingrijpen. Hij besluit dan ook dat een transitie van binnenuit in Libië de meer wenselijke optie is.

Op de vorige zitting van de raad, afgelopen vrijdag, verraste de Libische delegatie bij de Verenigde Naties in Genève iedereen door collectief ontslag te nemen en over te lopen naar de oppositie. De Mensenrechtenraad vroeg toen in een resolutie de schorsing van Libië uit de raad en een onafhankelijk onderzoek naar de geweldplegingen door het regime. Alle 47 leden van de raad keurden de resolutie goed. Morgen stemt de Algemene Vergadering van de VN over de schorsing.

"Mijn volk houdt van mij"

Ondanks de toenemende internationale druk denkt Khaddafi er niet aan om op te stappen. In een interview met de BBC en de Amerikaanse zender ABC ontkende hij nog eens dat er protesten zijn tegen zijn regime. "Alle Libiërs houden van mij", aldus Khaddafi.

De Libische leider zegt dat hij zich verraden voelt door alle buitenlandse leiders die willen dat hij opstapt. Hij beschuldigt de westerse landen ervan Libië in de steek te laten en het land te willen koloniseren.

Hij voegde eraan toe dat hij niet kán opstappen, omdat hij geen officiële functie heeft en dat de macht bij het volk ligt.

Verhofstadt: "Revolutie komt het best van onderuit"

Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) sluit net als Steven Vanackere en Louis Michel (MR) de militaire optie niet uit. Al benadrukt hij dat hij hoopt dat het zover niet hoeft te komen, omdat zoiets "een smet" vormt op de gebeurtenissen. "De sterkte van de revoluties, dat was ook zo in Tunesië en Egypte, is juist is dat het van onderuit komt", aldus de oud-premier in "De ochtend" op Radio 1.

Verhofstadt wil in de eerste plaats dat de druk op Khaddafi nog opgevoerd wordt door sancties, zoals de bevriezing van de tegoeden van het regime en het invoeren van een no-flyzone. Ook een embargo tegen Libische olie moet overwogen worden, klinkt het.

Meest gelezen