Khaddafi viseert munitiedepots in "bevrijd gebied"

Vliegtuigen van de Libische luchtmacht hebben bombardermenten uitgevoerd op munitiedepots in Adjabiya, zo'n 100 kilometer ten zuiden van Benghazi, en in Rajda, 15 kilometer ten zuiden van Benghazi. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op gezag van verschillende gelijkluidende bronnen.

Het is erg moeilijk om een accuraat beeld te krijgen van de toestand in Libië omdat onafhankelijke journalisten niet worden toegelaten in bepaalde zones van het land.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt dat een 300-tal mensen tegen Khaddafi hebben betoogd in de hoofdstad Tripoli, die overigens nog onder controle van het regime staat. Bij rellen met de troepen van Khaddafi zouden 1 dode en verschillende gewonden zijn gevallen.

Desondanks zouden een aantal wijken in Tripoli niet meer onder controle van Khaddafi staan. Bewoners hebben er barricades opgeworpen tegen de regeringstroepen.

Op de staatstelevisie zijn beelden getoond van een gelddistributie. In een poging om het protest tegen zijn regime te smoren geeft Khaddafi 500 dinar cash (een kleine 300 euro) aan elk gezin, ter compensatie van de gestegen kosten voor levensonderhoud.

Intussen hebben opposanten van het Libische regime de stad Zawiyah, op zowat 50 kilometer van Tripoli, in handen. Een 2.000-tal soldaten trouw aan Khaddafi zou de stad echter omsingeld hebben.

In het oosten, waar de verzetsbeweging zich meer en meer organiseert, gaan stemmen op om het verzet in en om Tripoli actief te gaan ondersteunen. Toch lijkt dat niet evident omdat ze eerst voorbij Sirte moeten, de geboorteplaats van Khaddafi waar hij nog veel aanhang heeft.

Al Jazeera meldt ook nog dat Khaddafi een gezant heeft aangesteld om met de leiders van het verzet in het oosten van het land te gaan spreken. 

"Meeste oliebronnen onder controle verzet"

"We denken dat de meeste olie- en gasvelden in Libië niet meer onder controle van Khaddafi staan", zegt EU-commissaris Günther Oettinger. Het blijft voorlopig onduidelijk hoe deze informatie kan worden nagegaan, maar in elk geval zijn de olierprijzen op de internationale markten vandaag wel wat gedaald..

Shukri Ghanem, het hoofd van de Libische staatsoliemaatschappij, zegt dan weer dat de olieproductie in het land op de helft is teruggevallen. Dat heeft te maken met het feit dat veel buitenlandse werknemers het land zijn ontvlucht. 

Meest gelezen