Politie drijft betogers in Bahrein uit elkaar

In de Golfstaat Bahrein hebben het leger en de oproerpolitie de betogers in de hoofdstad Manamah uit elkaar gedreven. Daarbij werden de grote middelen ingezet en zouden er vijf tot zes doden zijn gevallen.
De protesten in Bahrein spelen zich voornamelijk af op het Parelplein in Manamah.

Vanochtend bestormden honderden agenten met pantserwagens het centrale Parelplein waar betogers al een maand lang kamperen. Die betogers werden met traangas, rubberkogels en hagel uit elkaar gejaagd en de tenten werden in brand gestoken.  

Daarna zijn de ordetroepen het financiële district van Manamah binnengetrokken om er de blokkades van betogers op te ruimen. Ook daar kwam het tot incidenten, maar bleken de manifestanten geen partij voor het geweld. Veel oppositiegroepen hebben overigens opgeroepen om geen verzet te bieden uit vrees voor een bloedbad. De Bahreini's lijken daaraan gehoor te geven.

De Vlaamse zakenman Luc Mertens woont op een drietal kilometer van het Parelplein en getuigde vanochtend in "De ochtend" op Radio 1 dat de situatie in Bahrein volledig uit de hand aan het lopen is. "Ik verblijf in een compound met alleen buitenlanders, maar ik ben de enige die nog overblijft. Ik ga ook vertrekken".

Gisteren is de situatie in een stroomversnelling gekomen. De regering kondigde toen de noodtoestand af en kreeg de steun van troepen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zijn via een brug Bahrein binnengetrokken met pantserwagens. Die operatie gebeurt na een beslissing van de Gulf Cooperation Council (GCC), de regionale groep van Arabische Golfstaten, waarvan ook Bahrein, Saudi-Arabië en de VAE deel uitmaken.

De protesten in Bahrein begonnen halfweg februari. De betogers werden geïnspireerd door het volksprotest in Tunesië en Egypte, waar de machthebbers een stap opzij moesten zetten. De overwegend sjiitische bevolking in Bahrein protesteert tegen de soennitische bewindvoerders. Ze vraagt meer politieke vrijheid en beschuldigt de ministers en hun ministeries van corruptie.

De VS en Sistani roeren zich

De Verenigde Staten hebben intussen korzelig gereageerd op wat ze "buitensporig geweld tegen betogers" noemen. VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (foto) vindt dat de Arabische Golfstaten  met hun interventie in Bahrein "op een verkeerd spoor zitten". Ze roept de regering van Bahrein nogmaals op om in dialoog te gaan met de betogers en de oppositie en een overgang naar een meer representatieve regering mogelijk te maken. 

De VS zijn duidelijk niet te spreken met de intocht van troepen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in Bahrein en de onderdrukking van het volksprotest in dat land. Nochtans hebben de VS daar een belangrijke marinebasis.

Intussen komt er ook kritiek van sjiitische Arabieren op het optreden in Bahrein. Ook de Iraakse premier Nouri Al Maliki , ook een sjiiet, heeft boos gereageerd op Bahrein.

Grootayatollah Ali Sistani heeft vanuit het Iraakse Najaf de overheid van Bahrein opgeroepen om te stoppen met het geweld tegen de sjiitische meerderheid. Sistani is de meest gerespecteerde sjiitische geestelijke en is doorgaans gematigd conservatief. Van oorsprong is hij Iraniër, maar hij is een tegenstander van het door Khomeini ingevoerde model in Iran. 

Iran reageert woedend

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woedend uitgehaald naar Saudi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Aanleiding is de intocht van Saudische en VAE-troepen in Bahrein om daar het volksprotest te onderdrukken.

Volgens Ahmadinejad zullen de leiders van die landen "hetzelfde lot ondergaan als Saddam Hoessein in Irak". Nochtans probeert de Iraanse president in eigen land het democratische volksprotest met geweld de kop in te drukken.

Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Bahrein af

Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Bahrein af nu de protesten en het geweld weer opgelaaid zijn. Belgen in Bahrein wordt aangeraden het land tijdelijk te verlaten.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) roept de verschillende partijen in het land op tot terughoudendheid en vraagt de ordetroepen geen geweld te gebruiken tegen manifestanten.

Meest gelezen