Caïro treedt streng op tegen protest en stakingen

De Egyptische door het leger gesteunde interim-regering heeft een wet goedgekeurd die stakingen en demonstraties bestraft met gevangenisstraffen. Tegelijkertijd ligt de weg open voor de oprichting van nieuwe politieke partijen.
Op 13 februari 2011 kwamen politiemensen op straat in Caïro om meer loon te eisen.

In de nieuwe wet staat dat demonstranten die "het private of publieke leven verstoren" tot een jaar cel of een boete van 500.000 Egyptische pond (ongeveer 65.000 euro) kunnen worden veroordeeld.

De meeste stakingen in Egypte zijn inmiddels gestopt, maar onder meer bij de post en de politie, en in ziekenhuizen wordt er nog gestaakt voor meer loon en betere werkomstandigheden. Volgens de regering moeten de stakingen en het protest ophouden omdat de overheid intussen is ingegaan op de eisen van de demonstranten.

De wet zal van kracht blijven zolang de noodtoestand in het land van kracht blijft. Die noodtoestand is al decennialang van kracht. Volgens activisten wil het leger met deze wet het protest tegen de aanhoudende noodtoestand indijken.

Het Egyptische leger, dat de macht in het land overnam na het vertrek van voormalig president Hosni Moebarak, werd in de voorbije weken al veroordeeld door verschillende ngo's voor het overmatige gebruik van geweld tegen demonstranten en het martelen van gevangenen. Onafhankelijke Egyptische media kregen al een spreekverbod opgelegd.

Weg voor nieuwe partijen ligt open

De Egyptische regering heeft vandaag ook een wet goedgekeurd die de oprichting van nieuwe politieke partijen moet reguleren. Een juridische commissie zal nagaan of de partijen de vooropgestelde regels naleven.

Partijen die discrimineren op basis van religie, geslacht, etnische achtergrond, ras of taal worden sowieso verboden. De partijen moeten ook open kaart spelen over hun fondsenwerving en organisatie.

Nieuwe politieke partijen toestaan was een van de voornaamste beloftes van de legertop, die de macht van Moebarak overnam.

Meest gelezen