Syrische regime belooft toegevingen

In Syrië belooft het regime van president Bashar Al Assad verregaande concessies om het volksprotest te paaien. Gisteren zouden er in de zuidelijke stad Deraa 34 mensen zijn doodgeschoten door de politie.

Syrië is een van de meest repressieve landen in het Midden-Oosten, maar ook daar broeit er verzet. Gisteren sloeg het regime van president Bashar Al Assad hard terug.

In de zuidelijke stad Deraa werd een moskee bestormd, waar betogers zich al enkele dagen verschanst hadden. Daarbij zouden 34 mensen zijn gedood.  De politie zou ook op jongeren uit nabijgelegen dorpen hebben geschoten, toen die het protest wilden ondersteunen.

Vandaag kondigde het Baath-regime verregaande toegevingen aan in een poging om het protest te paaien. Zo zou president Bashar Al Assad overwegen om de noodtoestand -die al van kracht is sinds 1963- op te heffen. Ook zouden de mensen die bij het recente protest zijn opgepakt, vrijgelaten worden en zouden de ambtenarenlonen met 30% worden verhoogd.

Ten slotte zou het Baath-regime ook overwegen om meer politieke partijen toe te laten en de controle op de media wat af te zwakken.

Veel indruk heeft dat blijkbaar niet gemaakt op de betogers. Kort nadat de moskee in Deraa vanavond door de politie verlaten was, zijn een duizendtal mensen opnieuw samengestroomd en riepen ze slogans voor een revolutie tegen het regime.

De VS zegt dat het erg ongerust is dat de Syrische overheid geweld, intimidatie en willekeurige arrestaties gebruikt om burgers te verhinderen hun universele rechten uit te oefenen.

De onrust is zowat de grootste bedreiging voor Assad sinds hij 11 jaar geleden zijn vader Hafez opvolgde. De Baath-partij van Hafez Assad kwam aan de macht in 1970, na een staatsgreep. Sindsdien geldt er permanent een noodtoestand in Syrië. De betogers eisen meer politieke vrijheden.

Meest gelezen