Nu al ruim 100 doden bij explosie in Jemen

In het zuiden van Jemen zouden er volgens artsen nu al 110 doden zijn gevallen bij de explosie in een muntiedepot. Dat was gisteren in handen van islamistische rebellen gevallen.

De ontploffing vond plaats in de stad Khanfar nabij Jaar in het zuiden van Jemen. Volgens de lokale medici zijn er nu al 110 lichamen geborgen en zouden er nog mensen onder het puin liggen. Onder de slachtoffers zouden ook vrouwen en kinderen zijn.  

Over de precieze toedracht van de explosie is nog niet veel bekend. Gisteren zouden islamitische opstandelingen die mogelijk banden hebben met het terreurnetwerk AQAP, een lokale tak van Al Qaeda, het munitiedepot hebben aangevallen en geplunderd.

Het Jemenitische leger zou nadien vertrokken zijn en vanochtend zouden burgers van de gelegenheid hebben gebruikgemaakt om munitie en wapens weg te halen.

De situatie in Jemen lijkt steeds meer te evolueren naar een soort chaos à la Somalië nu het regime van president Ali Abdullah Saleh uit elkaar begint te vallen door opstanden en volksprotest.

Staat valt uit elkaar

Er zijn steeds meer tekenen die wijzen op een versplintering van Jemen als staat. Nu heeft het centrale gezag in de hoofdstad Sanaa altijd wel weinig greep op de rest van het land gehad, maar steeds meer delen van het land komen nu in handen van rebellengroepen, terroristen en stammenmilities.

In het noorden hebben de sjiitische Houthi-rebellen een groot deel van de provincie Saada, langs de grens met Saudi-Arabië in handen gekregen. Ze hebben zich gisteren ook officieel afgescheurd en een eigen gouverneur aangesteld. Het Jemenitische leger zou zich grotendeels hebben teruggetrokken uit Saada.

In het zuidoosten is het leger op een aantal plaatsen ook verdwenen en daar zouden islamitische rebellen, al dan niet geliëerd met Al Qaeda, de controle overgenomen hebben.

Meer naar het zuiden, rond Aden, komt een eerder onderdrukte separatistische beweging steeds meer op straat. Die groep is het restant van het voormalige linkse regime van Zuid-Jemen (1968-1990).

Nogal wat analisten maken zich zorgen dat -als de politieke crisis in Sanaa niet snel bedwongen wordt- Jemen dezelfde weg opgaat als Somalië, net aan de overkant van de Golf van Aden die erg belangrijk is voor de scheepvaart. Bovendien dreigt de regio een bolwerk te worden van Al Qaeda-terroristen. 

Meest gelezen