Assad aanvaardt ontslag regering in Syrië

De Syrische staatstelevisie meldt dat president Bashar Al Assad het ontslag van de regering aanvaardt. Het ontslag is een nieuwe toegeving om het volksprotest van de laatste week te bedaren. Vandaag waren er in het hele land ook steunbetogingen voor het regime.
(Betogers pro-Assad in Damascus)

Volgens de Syrische staatstelevisie zou president Assad het ontslag van de regering van Mohammad Naji Otri aanvaard hebben. Tegen het einde van de week zal een nieuwe bewindsploeg gevormd worden. Aftredend premier Naji Otri (foto links) is aangesteld om dit proces te begeleiden. Woensdag spreekt Assad het parlement toe. Het ontslag van de regering is een nieuwe toegeving van het regime om de volksprotesten van de afgelopen weken te bedaren.

Verwacht wordt dat Assad binnen de 24 uur nog andere eisen van de demonstranten gaat inwilligen. Zo wordt de noodtoestand - die al bijna een halve eeuw van kracht is - waarschijnlijk opgeheven en komt er persvrijheid. Of de protestbeweging in Syrië genoegen zal nemen met die toegevingen, is zeer de vraag.

"Ontslag is vooral symbolisch"

De regering heeft traditioneel weinig macht in Syrië. "Het ontslag heeft dan ook vooral een symbolische waarde", zegt gewezen diplomaat en Syriëkenner Koos van Dam. "De eigenlijke macht berust bij de president, het leger en de geheime dienst. De ministers doen er wel toe, maar zijn niet doorslaggevend."

Het regime doet toegevingen, omdat het volgens van Dam bang is om de macht kwijt te geraken. "Als ze de teugels een beetje loslaten, vrezen ze dat ze alle macht gaan kwijt geraken. Die reactie hebben we ook gezien vlak na het aantreden van huidig president Assad."

Het is volgens van Dam vooral belangrijk dat niemand naar geweld grijpt: "zodat de bevolking het gevoel heeft dat die verstikkende onvrijheid plaats maakt voor een zekere ontspanning."

Betogen voor "God, Syrië en Bashar"

In de hoofdstad Damascus hebben vandaag vele tienduizenden mensen betoogd voor president Assad en zijn Baath-partij, die al bijna 50 jaar aan de macht is in Syrië. De betogers droegen vlaggen en foto's van de president. Ook in andere steden, zoals Aleppo en Hasaka, waren er steunmarsen voor het regime.

De betogers in Damascus riepen slogans als "God, Syrië, Bashar" en "Met ons bloed en onze zielen beschermen wij de eenheid van Syrië". Volgens het persbureau Reuters gaven een aantal meebetogende vakbondsleden en partijmedewerkers evenwel toe dat ze opdracht hadden gekregen de betoging, waarop de veiligheidspolitie massaal aanwezig was, bij te wonen.

President Assad kijkt aan tegen het hevigste protest tegen zijn regime in de 11 jaar dat hij aan de macht is. Vorige week verspreidde het protest zich over zes steden. Veiligheidsdiensten schoten op de burgers, er vielen zeker 61 doden, zeggen mensenrechtenorganisaties. De betogers zelf vernielden gebouwen van de overheid en de regerende Baath-partij.

Meest gelezen