"Dankzij verkiezingen kan ons land zich herbronnen"

Koning Filip kijkt het nieuwe jaar hoopvol tegemoet. Dat zei hij in zijn eerste toespraak als koning voor de "Gestelde Lichamen" (de voornaamste autoriteiten van het land). Dankzij de verkiezingen in mei kan ons land zich opnieuw herbronnen, aldus Filip, die ook hulde bracht aan zijn vader Albert. Albert zelf was niet aanwezig in het paleis.

Het was de eerste keer sinds zijn troonsbestijging op 21 juli vorig jaar, dat koning Filip de zogenoemde "Gestelde Lichamen" toesprak. Hij verwacht dat ons land zich dankzij de verkiezingen van 25 mei opnieuw zal kunnen herbronnen en dat het de vruchten van de zesde staatshervorming zal beginnen te plukken. "Met de gestage terugkeer van de groei zal onze economie eens te meer welvaart en welzijn kunnen afleveren", zei hij.

"Meer dan ooit is ons model, waarin concurrentiekracht en sociale rechtvaardigheid samen gaan, onze sterkte." Hij benadrukte daarbij het belang van de competitiviteit van onze bedrijven voor het behoud van onze rijkdom en ons sociaal model, maar onderstreepte ook dat "een samenleving waarin niet wordt gedeeld, haar naam niet waardig is".

Koning Filip blikte ook terug op de Eerste Wereldoorlog die na afloop leidde tot meer democratie. "Al bleef de taalgelijkheid vooralsnog uit, het onderwijs verliep gelukkig hoe langer hoe meer in alle landstalen. Met een werkdag van acht uur en het stakingsrecht werden toen ook op sociaal gebied de bakens verzet. België werd zo het land van alle Belgen."

Di Rupo: "Stilstaan bij waarden die ons verenigen"

Even voordien had premier Elio Di Rupo (PS) in zijn speech stilgestaan bij de "waarden die ons verenigen": gelijkheid, solidariteit en vrijheid, maar ook verdraagzaamheid, openheid en respect. Hij riep iedereen op die waarden te koesteren. Opvallend was dat hij daarbij een persoonlijke noot aansloeg. Zo trok de premier van leer tegen radicalisme en discriminatie.

Daarop sprak de premier zijn erkentelijkheid uit jegens ons land. "België dat mijn familie heeft opgevangen die voor armoede op de vlucht was, net als andere families uit Italië of elders. Het is ook het land dat me de kans heeft geboden te studeren. Mocht ik toen louter abstracte rechten hebben genoten, dan zou ik hier vandaag niet voor jullie staan. De kans van mijn leven was dat ik kon genieten van echte solidariteit en mogelijkheden tot emancipatie".

Ook solidariteit moet volgens de premier centraal staan in ons engagement. "We moeten ervoor zorgen dat alle burgers de sociale ladder kunnen opklimmen, los van hun sociale of culturele situatie", luidde het. "Wat onze politieke overtuigingen ook zijn, we hebben er allemaal baat bij om in een maatschappij te leven waar iedereen in moeilijke momenten op de anderen kan rekenen. Zoals ik, in mijn eigen jeugd, als zoon van arme migranten."

Meest gelezen